De werpkist

Elke fokker heeft één of andere vorm van werpkist nodig om zijn drachtige teef te laten bevallen. In essentie is een werpkist een veilige plek voor de drachtige teef waar ze in alle veiligheid kan bevallen en de eerste weken voor haar pups kan zorgen.

Werpkisten komen in vele vormen en uitvoeringen. Creatieve fokkers gebruiken soms een opblaasbaar zwembadje als werpkist of maken gebruik van een wegwerp werpkist die uit karton is gemaakt. Anderen kopen of maken zelf werpkisten uitgevoerd in allerlei houtsoorten of plaatmaterialen (betonplex is populair). En nog anderen gaan voor luxueuze werpkisten gemaakt uit aluminium en/of polycarbonaat.

Ikzelf behoor tot de categorie fokkers die voor de luxueuze werpkist is gegaan en dan zelfs ook eentje die ik volledig zelf naar eigen specificaties in elkaar heb gestoken. Ik zeg er al meteen bij dat een dergelijke werpkist NIET nodig is, een teef zal ook perfect kunnen bevallen in een veel eenvoudiger uitgevoerde werpkist. Maar ik ben nu eenmaal iemand die zelf graag dingen in elkaar steekt en ik hou wel van een beetje “over-engineering”. 😉

Image module

De buitenstructuur

De “Senteurs du Ciel”-werpkist bestaat uit een buitenstructuur en een binnenstructuur. De buitenstructuur is er eentje uit aluminium en Alupanel. Dit is zeer licht maar tegelijkertijd ook zeer sterk materiaal.

Image module

Voor de verbindingen maken we gebruik van plastieken verbindingsstukken met een stalen kern. Om er voor te zorgen dat de verbindingen goed vastzitten, gebruiken we Araldite epoxylijm.

Image module

Na wat knutselwerk krijg je dan bovenstaand frame. Merk op dat wij aluminium hebben gebruikt met “vleugels”. Deze dienen om de Alupanel panelen tegen te bevestigen. Die panelen zijn 4mm dik terwijl die “vleugels” ook 4mm diep zitten zodat na verlijming de panelen netjes gelijk lopen met de aluminium buizen (dus geen uitstekende randen).

Image module

De binnenstructuur

Alvorens de Alupanel aan de buitenstructuur aan te brengen, heb ik eerst gebruik gemaakt van het nog open buitenframe om de binnenstructuur te maken. Die bestaat volledig uit heldere polycarbonaat. De diverse panelen worden aan elkaar bevestigd met behulp acrylaatlijm die onder invloed van UV-licht uithardt. Je brengt dit product dus aan op de naad tussen 2 panelen en laat dan ofwel de zon er op inwerken ofwel versnel je het geheel met een UV-lamp. Vermits de weersomstandigheden verre van zonnig waren, heb ik gebruik gemaakt van een UV-LED lamp om het geheel wat te versnellen.

Image module

Dit werkje bleek ook het meest lastige werkje te zijn. De polycarbonaat platen zijn maar 4mm dik en bijgevolg buigen ze nog redelijk gemakkelijk. Dat maakt het niet evident om grotere panelen netjes aan elkaar te verlijmen zonder wat “ongelukjes” met de lijm te hebben (kortom: de lijm komt op plaatsen terecht waar je hem niet hebben wou). Ik heb de schade kunnen beperken maar in versie 2.0 van deze werpkist, zou ik met panelen van 8mm of zelfs 10mm aan de slag gaan (maar dat maakt dan wel het geheel natuurlijk weer wat zwaarder én ook – nog – kostelijker).

Image module

Terug naar de buitenstructuur

Na de binnenstructuur te hebben verlijmd, kon ik dan verder met de afwerking van de buitenstructuur. De Alupanel panelen werden met montagelijm verlijmd op de “vleugels” van de buitenstructuur.

Image module

Vermits ik alles reeds op maat had laten zagen (een plannetje maken op voorhand maakt alles veel gemakkelijker), was dit simpelweg een kwestie van lijm aanbrengen op de vleugels en dan de panelen daar voorzichtig in vast drukken. Vervolgens maakte ik uitvoerig gebruik van afplaktape om er voor te zorgen dat alles op z’n plaats bleef zitten (de montagelijm heeft wel wat uren nodig alvorens volledig uit te harden).

Image module

Montage

De finale montage verloopt als volgt:

Eerst worden enkele rubberen tegels gelegd. Dit helpt tegen het glijden en vormt een goede beschermlaag voor de onderliggende tegels (de Weimaraner is optioneel):

Image module

Vervolgens leggen we daar een waterbestendige MDF plaat op. Deze is zodanig gemaakt dat het aluminium buitenframe daar net rond past. Op deze manier biedt de MDF plaat massa die ook het schuiven van de werpkist tegen gaat en het biedt ze nog eens extra isolatie tegen de koude ondergrond (ook de rubberen tegels helpen daar al enigszins bij):

Image module

Dan wordt de polycarbonaat binnenstructuur op de MDF plaat gezet:

Image module

Vervolgens gaat de aluminium buitenstructuur daar overheen:

Image module

Dan kan er een vetbed in (vlak voor de bevalling doen we er ook nog een absorberende doek onder):

Image module

En tot slot plaatsen we de anti-doodligranden er in:

Image module

De anti-doodligranden zijn met sanitair PVC gemaakt. Wij hebben voor diameter 50mm gekozen maar hier kan je naargelang het ras grotere of kleinere maten voor nemen. Ook de hoogte dien je af te stemmen op de grootte van je teef en je pups tijdens de eerste weken.

Conclusies

Het was een heel leuk project om deze werpkist in elkaar te steken. Zoals al eerder aangegeven zou ik in versie 2.0 met dikker polycarbonaat werken. Indien de huidige binnenstructuur verslijt (= ten onder gaat aan puppy geweld) dan is dat een upgrade die ik sowieso uitvoer.

Voor de liefhebbers die er ook graag zo eentje willen: als u zelf wat handig bent dan kunt u wellicht met bovenstaande info aan de slag. In het andere geval: ik wil dat gerust ook op maat voor u maken MAAR: u moet zich er wel van bewust zijn dat dit een héél duur ontwerp is!

Image module
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in