FTGT 2016: Cormeilles-en-Vexin

Op 27 september 2016 nam Juno du Vallon de Beaudini deel aan haar eerste veldwedstrijd op geschoten wild (Field Trial sur Gibier Tiré oftewel FTGT). In deze wedstrijdvorm dient de hond op zoek te gaan naar fazanten en dit in bietenvelden. Eens er een fazant gevonden wordt, dient de hond absoluut steady voor te staan en te wachten tot zowel de voorjager als het geweer (of vaak zelfs 2 geweren) op hoogte van de hond zijn. Pas dan mag er gecouleerd worden om het wild op te stoten. Eén van de geweren schiet vervolgens de fazant waarna de hond dit geschoten stuk wild dient te apporteren.

Het is een heel mooie wedstrijdvorm omdat deze vorm in essentie hetzelfde omvat wat er van een staande jachthond in de praktische jacht verwacht wordt. Het enige verschil met de praktische jacht is dat er een keurmeester meeloopt om de prestatie van de hond te beoordelen.

Voor Juno was het de eerste keer dat ze aan een dergelijke wedstrijd deelnam. Het was een mooie, warme dag met slechts beperkte wind wat het geheel er niet gemakkelijker op maakt. Juno kwam niet echt los en maakte eerder beperkte slagen tegen de weinige wind in. Echter slaagde ze er op die manier wel in om in totaal op 2 fazanten voor te staan. Vermits de eerste uit veiligheidsoverwegingen niet kon geschoten worden (ikzelf stond in de baan tussen de schutter en de opvliegende fazant), werd er hier met een koud apport gewerkt. De keurmeester nam een eerder geschoten fazant en gooide die op waarna Juno deze zonder problemen apporteerde.

Vermits reeds aangetoond was dat Juno steady op schot was en succesvol kon apporteren, werd de tweede fazant niet meer geschoten. De keurmeester gaf aan dat hij graag een ruimere veldaanpak had gezien (dat had ik overigens zelf ook liever gezien) maar vermits er verder niets op te merken viel aan het parcours gaf hij ons alsnog een Uitmuntend.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in