FTGT 2016: Beaumontel

De dag na Juno’s eerste wedstrijd in Cormeilles-en-Vexin hadden we alweer een afspraak in de Franse velden, ditmaal te Beaumontel en ook deze keer ging het over een veldwedstrijd op geschoten wild. In de voormiddag was het wat killer en stond er een krachtigere wind wat misschien minder leuk voor de voorjager is maar des te beter voor de honden die in dergelijk weer doorgaans veel beter presteren.

Juno du Vallon de Beaudini was als 5de hond aan de beurt op een mooi veld met bieten. Ze werd, net als de andere honden, al ingezet op het braakliggend terrein naast de bieten wat Juno de gelegenheid gaf om volle vaart te ontwikkelen en mooie, brede slagen te maken alvorens ze de bieten indook. Juno liet een prachtig parcours zien en bleef – zo bleek nadien – de volle 15 minuten gepassioneerd jagen om dan helemaal op het einde van haar loop tot voorstaan te komen. Net voordat de keurmeester van plan was om af te blazen vermits de tijd op was (hij liet me na afloop de chronometer zien waarop bleek dat Juno ruim 15 minuten gelopen had).

Ik nader samen met 2 jagers Juno en van zodra we beginnen te couleren zie ik aan de ritselende bladeren van de bieten dat een fazant het op een lopen zet. Aangezien ik de fazant wil zien opvliegen, versnel ik het tempo waardoor het de fazant toch wat te warm onder de voeten wordt en de hen uit de bieten omhoog schiet. Rechts van mij gaat het geweer en de fazant valt aangeschoten maar op dat moment duidelijk nog niet dood de bieten in.

Spannend want dit wordt Juno’s eerste apport van een stuk aangeschoten wild. Ik zet Juno in en in volle vaart ren ze naar de fazant. Ze wil deze pakken maar plots stribbelt deze nog even tegen wat Juno even doet verschieten (ze maakte effectief een sprongetje in de lucht :-). Ze herpakt zich echter meteen, pakt de fazant en brengt deze vervolgens netjes naar mij. Ik inspecteer nog even of de fazant nog steeds leeft maar die heeft ondertussen z’n laatste adem gegeven en moet dus niet meer uit z’n lijden verlost worden.

Na afloop van de serie (van in totaal 9 honden) kwam het verdict van de keurmeester. Hij was zodanig onder de indruk van Juno’s prestatie dat hij ons niet enkel een eerste plaats Uitmuntend maar ook het CACT toekende (CACT = Certificat d’Aptitude au Championnat de Travaille oftewel een punt naar de titel van nationaal werkkampioen toe)!

Voor ons kon de dag niet meer stuk maar hij was nog niet voorbij want elke hond die CACT loopt moet vervolgens samen lopen met de CACT-honden van andere reeksen in een barrage. In deze barrage wordt bepaald welke hond het beste is en vervolgens het CACIT toegekend krijgt (dit is dan een internationaal punt). In zo’n barrage lopen de honden in koppel: ze worden dus per twee ingezet en 3 keurmeesters evalueren dan of de hond perfect jaagt in de stijl van het ras zonder zich door de aanwezigheid van de andere hond te laten beïnvloeden (tenzij de andere hond tot voorstaan komt: dan moet dat voorstaan gerespecteerd worden).

Voor Juno was zo’n barrage echter een nieuw gegeven en bijgevolg haalde ze het CACIT niet binnen maar zoals reeds geschreven: onze dag kon met het behalen van Juno’s eerste CACT niet meer stuk!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in